The Docks Dombasles / Hamonic + Masson architects

first_imgArchDaily Projects Photographs:  Jean-Christophe Masson, Herve AbbadieText description provided by the architects. Hamonic et Masson’s mixed-use office and housing building is part of an initiative to preserve and reuse the industrial heritage of the southern quarters of Le Havre, France. Through its scale, rhythm, shape and materials, the project forms an integral part of a re-envisioned harbour landscape, creating the transition between a domestic scale and the greater harbour landscape.Save this picture!© Herve AbbadieRecommended ProductsDoorsJansenDoors – Janisol DoorHanging LampsAxolightWall Lights – FloatStoolsAndreu WorldTrenza – Outdoor BarstoolA 19th century brick warehouse, or avéole, was conserved and incorporated into the project to house the office space required in the programme. The warehouse’s silhouette and scale subsequently inspired the repetitive module that was used for the housing portion of the project. The use of modules allowed for a prefabricated construction system, both for the concrete structure and the metal façade. Save this picture!© Herve AbbadieThe southern, dockside, elevation comprises of a pattern of metal balustrades and sun-shading devices that refer to the character of the site: galvanised metal, grey fabric blinds that help enliven the façade and white fabric privacy screens. Save this picture!© Herve AbbadieThe apartments are all double orientated with living spaces and large balconies facing south towards the water and services to the north. Outdoor passageways and staircases provide access to the apartments while also providing a dynamic northern façade. Save this picture!© Herve AbbadieTo each apartment is given the same benefits – outdoor private space, direct southern light, sun shading systems and natural ventilation – despite the fact that the programme includes both social housing and high quality apartments for sale. The differences occur only within: owners buying off the plan were able to modify and adapt their apartments during construction, and the majority of private apartments have double height living rooms with mezzanines. Save this picture!PlanThe entire building is lifted a half-floor above the quay to clearly define the limit between public and private space and to liberate the ground floor for a naturally ventilated parking and garden. This half-floor is enclosed by a pattern of perforated metal sheeting and green glass panels, graphically referring to the vegetation found in the neighbouring park and urban space, designed by Obras architects.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessThe Wright / Andre KikoskiArticlesAD Round Up: Patio Houses Part IIArticlesProject locationAddress:Le Havre, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Mixed Use Architecture Architects: Hamonic + Masson & Associés Area Area of this architecture project CopyAbout this officeHamonic + Masson & AssociésOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingOfficesOffice buildingsDabasLe HavreOfficesHousingMixed Use3D ModelingFrancePublished on December 12, 2009Cite: “The Docks Dombasles / Hamonic + Masson architects” 12 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Dombasles码头公寓 / Hamonic + Masson architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyMixed Use Architecture, Housing, Office Buildings•Le Havre, France “COPY” The Docks Dombasles / Hamonic + Masson architectsSave this projectSaveThe Docks Dombasles / Hamonic + Masson architects Area:  3024 m² Year Completion year of this architecture project France Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/43394/the-docks-dombasles-hamonic-masson-architects Clipboard 2009 Photographs “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/43394/the-docks-dombasles-hamonic-masson-architects Clipboard Save this picture!© Jean-Christophe Masson+ 29 Share The Docks Dombasles / Hamonic + Masson architectslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *