Spiral House / Joeb Moore + Partners Architects

first_imgArchitects: Joeb Moore + Partners Architects Area Area of this architecture project CopyHouses•United States Save this picture!© Jeff Goldberg/ESTO+ 30 Share United States Houses Spiral House / Joeb Moore + Partners ArchitectsSave this projectSaveSpiral House / Joeb Moore + Partners Architects Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/112054/spiral-house-joeb-moore-partners-architects Clipboard ArchDaily “COPY” Spiral House / Joeb Moore + Partners Architects Year:  Photographs “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/112054/spiral-house-joeb-moore-partners-architects Clipboard Photographs:  Jeff Goldberg/ESTOText description provided by the architects. Situated along the Connecticut shoreline of Long Island Sound, the Spiral House seeks to engage, enhance and reflect the surrounding coastal climate and its atmospherics of light, air, water. Formally and spatially, the house is a direct and pragmatic response to the strict environmental (FEMA and flood elevations) and local zoning restrictions and regulations (height, building setbacks, FAR, footprint) imposed on the building and site (see sectional diagram). Save this picture!© Jeff Goldberg/ESTORecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodEGGERLaminatesWoodTechnowoodPergola SystemsConceptually, the house is the resultant form and operation of an interface and tension between two systems of geometry, one projective (fixed) and the other, radial (dynamic). Through a overlapping system of spatial and geometric progression, growth, and interference the social-spatial roles of public and private, interior and exterior, house and landscape are intimately connected and entwined, and yet are also left curiously open-ended and indeterminate much like the water itself.” Overall, the house (and its underlying dual geometries) operate precisely and creatively within the found and prescribed social and environmental boundaries of the site to produce a dynamic, experience-oriented dwelling. Save this picture!© Jeff Goldberg/ESTOThe coastal landscape is one of mist, reflection, and indistinctness, sometimes fierce and turbulent, and sometimes, calm and gentle. Things appear to constantly change, fad or drift away. We sought material and formal operations that might mirror and even celebrate this atmospheric ontology of the sea and its operatic arrangements of light, air, and water. We selected cedar wood siding (to respond and innovate upon the cedar-wood shingle and clapboard houses in the surrounding neighborhood), large panel glass window/door systems to promote extraordinary views of Long Island Sound (35’ away), and concrete because if its durability and strength to resist the coastal New England storm surges over time. The contrast between the spiral wood structure, its vertical wood-fin skin, against the concrete plinth and ramp, and the 11’ tall transparent/reflective glass curtain wall system sandwiched between all combine to produce a rich and complex range of shifting perceptual effects that again mirror and re-present the house within the context of the coastal surroundings and atmosphere. Save this picture!© Jeff Goldberg/ESTOAn example of this strategy at the micro-tectonic level, where we blur the perceptual boundary between building and environment, is the vertical cedar batten/louver system designed for the skin of the wood structure of the building. A system of 3/4” x 3-1/2” vertical red-cedar wood fins with stainless steel clips and trim that emerged as a material/tectonic detail and formal/spatial device to unify the disparate parts and elevations of the building but also as a technique to accentuate and amplify the temporal, diaphanous, “moray” effects of sky, water, and building to produce both literal and phenomenological transparency (see photos). It is an extraordinary and constantly changing experience on the site, a spatial-temporal collide-a-scope that has its center in the house itself. Just as the collision of waves creates an interference pattern, one key node within the project interjects a disruption into the flow of the spiral—the interior bridge that links the two different floors heights upstairs. The relationship of the bridge to the interior stairway and exterior courtyard conveys the performative nature of the spiral as a vortex and the interface and tension between two systems of geometry, one projective + linear and the other, radial + dynamic.Save this picture!© Jeff Goldberg/ESTOProject gallerySee allShow lessAA Visiting School in IstanbulArticlesAD Recommends: Best of the WeekArticles Share Area:  3900 ft² Year Completion year of this architecture project 2009 CopyAbout this officeJoeb Moore + Partners ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesUnited StatesPublished on February 15, 2011Cite: “Spiral House / Joeb Moore + Partners Architects” 15 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesPlumbingSanifloMacerator – Saniaccess®3WoodBruagAcoustic Panels with LEDMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – SplashAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelEducationalLamitechChalk boardCarpetsCarpet ConceptCarpet – Eco IquMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *