Poona House / Rajiv Saini

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/319378/poona-house-rajiv-saini Clipboard Projects Poona House / Rajiv Saini Architects: Rajiv Saini Area Area of this architecture project India Poona House / Rajiv SainiSave this projectSavePoona House / Rajiv Saini Save this picture!Courtesy of Rajiv Saini+ 40 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/319378/poona-house-rajiv-saini Clipboard CopyAbout this officeRajiv SainiOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasMumbaiHouses3D ModelingIndiaPublished on January 16, 2013Cite: “Poona House / Rajiv Saini” 16 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ SandShowerhansgroheShowers – Raindance SelectWoodEGGERTimberSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaStonesMikado QuartzQuartz Slab – MarbleWoodStructureCraftEngineering – Long-Span StructuresWoodBlumer LehmannAssembly and Logistics of Wood ProjectsHandlesKarcher DesignDoor Handle Madeira ER45Chairs / Benches / CouchesArperModular Sofa – LoopMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?普纳住宅/Rajiv Saini事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiWe were approached for this house by clients who knew exactly where they wanted which rooms, as ‘vaastu/feng shui’ dictated…they were looking for an architect who would string these spaces together as they desired. This was part of a gated development where every villa developed by the builder was similar and had colonial references, but on the client’s special request to bring in their own architect, the builder relented, on condition that the house be a simple white straight lined structure on the outside. Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiThe house has at its heart a double height informal space that the client was keen to use as a lounge that allowed direct visual access to all areas of the house. The rooms are loosely tied around this central core. As a result of the rooms surrounding this central space, getting natural light was a challenge and this was achieved by creating a series of little skylights and clerestory openings that suffuse the central space with light. A double height screen in slatted wood, suspended from the ceiling and ending short of the floor, separates the entrance lobby from the lounge, and screens off movement on the first floor bridge that leads to the bedrooms. Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiThe house is built on a corner plot and nestles within a verdant green zone, offering enough privacy to the owners .Its planned in a way that all public spaces are on the ground level and the private ones on the upper level. A master suite, a guest bedroom, and a cluster of two kid’s bedrooms joined by a central play area define the upper floor. The lower floor houses the living and dinning rooms, the kitchen, and a bedroom suite, in addition to the central lounge. Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiOwing to the developers request to keep the house simple on the outside, it was conceived as an upper white box housing the bedrooms, floating over a transparent glass base (containing the public areas). Large cantilevers suspend most parts of the upper floor over the glass box below creating a sense of levity and weightlessness. Glass enclosures along all the periphery walls on the lower floor ensure a blurring of the boundaries between indoors and outdoors and allow for the decks surrounding the house to be used while entertaining. Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiThe clients request for a pool that could be cordoned off as an indoor space (to provide privacy from the staff in the house) was respected by locating it just below the overhang of the daughter’s suite above. A series of slender concrete columns separate it from the living space, while a double height shaft rising above the pool draws light from the skylight above, and makes a visual connect with the daughter’s bedroom above. Openable sliding glazing all around the pool decking allow for it to be fully opened up when desired. Save this picture!Courtesy of Rajiv SainiThe underside of all cantilevered slabs was left exposed in concrete, and the finishes for the interiors were selected with the intent of creating a tension between materials, to juxtapose the rough with the smooth- the exposed concrete ceiling, timber and copper against the smooth surfaces of grey William marble, terrazzo and silks.Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessArtist Antonio Pio Saracino & Salt ‘N Pepa to Unveil Arches of Hope InstallationArticlesBANKMED Headquarters Winning Proposal / John Robertson ArchitectsArticles Sharecenter_img “COPY” “COPY” Year:  2008 Houses ArchDaily CopyHouses•Mumbai, India Area:  12 ft² Year Completion year of this architecture project last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *