Welcome to the Jungle House / CplusC Architectural Workshop

first_img Houses Projects Welcome to the Jungle House / CplusC Architectural Workshop Save this picture!© Murray Fredericks+ 41Curated by Paula Pintos Share Welcome to the Jungle House / CplusC Architectural WorkshopSave this projectSaveWelcome to the Jungle House / CplusC Architectural Workshop ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951260/welcome-to-the-jungle-house-cplusc-architectural-workshop Clipboard Energy and environmental planning: Photographs:  Murray Fredericks, Michael Lassman, Ryan Ng “COPY” Year:  Architects: CplusC Architectural Workshop Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951260/welcome-to-the-jungle-house-cplusc-architectural-workshop Clipboardcenter_img CplusC Architectural Workshop 2019 CopyAbout this officeCplusC Architectural WorkshopOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDarlingtonOn FacebookAustraliaPublished on November 12, 2020Cite: “Welcome to the Jungle House / CplusC Architectural Workshop” 12 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  185 m² Year Completion year of this architecture project Australia Photographs ArchDaily Structural Planning:SDA StructuresFacade Planning:CplusC Architectural WorkshopBuilding Services:JH Gordon Plumbing, ElectroliteSite Supervision + Project Management:CplusC Architectural WorkshopCity:DarlingtonCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Murray FredericksRecommended ProductsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVDoorsAir-LuxPivoting DoorDoorsLonghiDoor – HeadlineText description provided by the architects. Built within a rejuvenated heritage façade of rendered masonry, steel, timber, and greenery, the Welcome to the Jungle House is situated in an inner-city heritage conservation area typified by late Victorian row terrace housing and post-industrial warehouse conversions. A two-storey shop top house in disrepair and close to collapse originally occupied the 90sqm triangular site. The original spackled rendered masonry façade had cultural and streetscape significance to the local heritage conservation area and its necessary reconstruction was managed under strict heritage controls.Save this picture!© Murray FredericksOriginal window openings have been framed in pre-rusted steel and juxtaposed with new openings framed in gloss white powder coat steel. A black photovoltaic panel array signals the new addition to the original northern façade, harnessing sunlight throughout the day, acting as a billboard for the sustainability attributes of the architecture, and starkly contrasting the original rendered heritage facade.Save this picture!© Murray FredericksSave this picture!Second floor planSave this picture!© Murray FredericksSave this picture!© Murray FredericksThe fully operable glass inner skin of the home is inset from the outer punctuated masonry façade, providing an abundance of light and outlook whilst maintaining privacy from the public realm. This interstitial zone provides passive thermal regulation across the upper floors with planter beds ‘floating’ in between the glass and masonry skins to provide outlook to greenery and cooling to internal spaces via transpiration. The floating planter beds are also an integrated structurally engineered solution to the lateral bracing needs of the masonry wall. Save this picture!© Murray FredericksSave this picture!© Murray FredericksThe rooftop is constructed of steel planter beds that provide deep soil for native plants and fruit and vegetables. The garden beds are irrigated from the fishpond providing nutrient-rich water created by the edible silver perch (fish).Save this picture!© Michael LassmanSave this picture!© Murray FredericksMaterials. The journey from ground to roof begins with the raw textures of burnished concrete and fibre cement panels, ascending a steel and recycled timber stair to the bedroom and bathroom level finished in rich and warm timber boards lining the floors walls, and ceilings. The upper floor living space continues with timber flooring and a recycled timber island/dining bench to warm the space. The kitchen has been assembled from an array of machined and polished metals contrasting the concrete and timber finishes of the floors below. Unpolished stainless steel and brass and gold anodised aluminium glow and glean light revealing their factory finishes.Save this picture!© Murray FredericksA colonnade of thin steel blade columns supports the roof above and has been deliberately staggered perpendicular from the building’s edge to provide shade from the afternoon sun to keep the building cool in Summer without the need for mechanical shading devices. Above are the hot-dip galvanised planter beds which form the roof structure in its entirety. These structural roof ‘troughs’ are the roof beams spanning up to 8.5M while holding deep soil for the planter beds, exposed at their bases to create the industrially raw ceiling finish below, a detail complimented by the factory finishes of the kitchens stainless steel and brass. Save this picture!© Murray FredericksProject gallerySee allShow lessOpen Call for Flash Fiction Competition 2020: Landscapes and Well BeingCall for SubmissionsOpen House Worldwide: On Chile’s Recent Political and Health CrisisEvent Share CopyHouses•Darlington, Australia “COPY”last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *