Quarter Glass House / Proctor & Shaw

first_imgSave this picture!© Stale Eriksen+ 19Curated by Paula Pintos Share Projects ArchDaily Houses Photographs Year:  2020 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/956427/quarter-glass-house-proctor-and-shaw Clipboard Quarter Glass House / Proctor & Shaw Quarter Glass House / Proctor & ShawSave this projectSaveQuarter Glass House / Proctor & Shaw Area:  186 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Proctor & Shaw Area Area of this architecture project Photographs:  Stale EriksenEngineer:Jensen Hunt DesignBuilding Control Officer:Quadrant Building ControlCity:LondonCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Stale EriksenRecommended ProductsWindowsStudcoSteel Window Reveal – EzyRevealWindowsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Unit-Glaze SystemEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodEGGERLaminatesText description provided by the architects. A series of stepped levels and angular windows designed by Proctor and Shaw open the ground floor of an Edwardian terrace house onto a quiet leafy garden in South West London. The clients charged Proctor and Shaw with the task of connecting the ground floor to the 1.2m dropped rear garden, challenging the architects’ to bring as much light and height into the new extension as possible.Save this picture!© Stale EriksenAn existing leaky PVC conservatory was demolished to make way for a series of new interior levels. Proctor and Shaw lowered the ground floor significantly and designed a sequence of stepped plateaus expanding the height, light and volume of the space. The gentle sloping steps allow the clients to make a gradual, controlled descent into the garden through distinct yet connected kitchen, dining, and outdoor terrace zones.Save this picture!Plan – Proposed Ground floorThe two neighbouring extensions presented a challenge, requiring Proctor and Shaw to think laterally about maintaining the residents’ privacy and access to light while still fulfilling the brief to create a light and bright home. The architects designed a wrap-around L-shaped extension with angular glazing, allowing the requirements of the site to naturally dictate the form of the building.Save this picture!© Stale EriksenThe resulting apex form includes four distinct ‘quarter glass’ windows of various sizes. Just as cars have quarter glass windows custom designed to the body of the vehicle, Proctor and Shaw have configured glazing to best fit and service the new family space.Save this picture!© Stale EriksenThe largest window, resting above the sliding doors to the garden offers a clerestory opening to draw light into the extension. A second ‘quarter glass’ frames a cosy window seat protruding into and overlooking the garden, while a third trapezoidal frameless window offers a view onto a newly created courtyard at the heart of the home. This space acts both as a lightwell and small service yard, connecting to a new utility space (doubling as a guest WC) that allows noisy appliances, clothes drying racks and other clutter to be tucked away out of the new family kitchen dining space. The fourth ‘quarter glass’ is a large triangular roof oculus, set in deeply framed down stand beams that control views to the neighbouring property.Save this picture!Proposed SectionIn keeping with the brief, the interiors of the extension are textural and warm in muted copper and duck egg tones. The ceilings’ structural soffit of Douglas Fir is offset by large format light grey floor tiles that continue out to the patio, blurring the lines between inside and out. At eye level, a seamless pale pink microcement acts as a wall finish and backsplash, accompanied by Douglas Fir floating timber shelves that line the length of the kitchen.Save this picture!© Stale EriksenIkea kitchen cabinetry was customised with light duck egg doors and drawers, allowing the clients extra breathing room to focus their finances on particular materials, including the custom copper-topped birch ply kitchen island at the centre of the room. Copper finishes are echoed in the sink, tap and utensil hanging rails, balanced by a grey powder-coated aluminium framed dining table, custom designed by Proctor and Shaw.Project gallerySee allShow lessFace, Pool, Two Towers and Ruin Installation / Paradigma AriadnéSelected ProjectsSenior Residence / meier + associés architectesSelected Projects Share “COPY” “COPY” United Kingdom ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/956427/quarter-glass-house-proctor-and-shaw Clipboard CopyHouses, Renovation•London, United Kingdom CopyAbout this officeProctor & ShawOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationEnglandLondonOn FacebookUnited KingdomPublished on February 08, 2021Cite: “Quarter Glass House / Proctor & Shaw” 08 Feb 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?伦敦四分之一玻璃宅 / Proctor & Shaw是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *